TENTEN
Advies over Tenten
Waar kunt u op letten bij het uitzoeken van een tent?
Er zijn heel veel soorten modellen, vormen en lichte tenten. Voor elke buitensport- en kampeeractiviteit is er wel een specifieke tent te vinden: van familietenten tot extreem lichtgewicht éénpersoonstenten; van modellen geschikt voor fietsvakanties tot expeditietrekking.
Bij het kiezen van een tent moet er vooral een afweging gemaakt worden tussen vier eigenschappen: ruimte, gewicht, gebruiksgemak en stormvastheid.
Voor de rugzakkampeerder die elke 100 gram afweegt zal een laag gewicht en een klein pakvolume het belangrijkste zijn om op te letten. Wanneer u met de fiets of motor op weg gaat, is een laag gewicht iets minder van belang, maar telt het pakvolume wel nog mee. Gaat u met de auto, dan mag de tent best wat groter en zwaarder zijn. U kunt dan gerust een tent met stahoogte en een ruime leefruimte kiezen.
Een eerste selectie kan gemaakt worden op basis van het aantal personen dat moet kunnen slapen in de tent. Tip: zoekt u een tweepersoonstent met extra veel ruimte? Kijk dan ook eens bij de driepersoonstenten.
Snel keizen, in 5 stappen naar de juiste tent
Stap 1: Categorien
Eén tot vierpersoonstenten
Zwerfkei heeft een groot assortiment trekkerstenten voor één tot vier personen. De lichtste één-persoonstentjes wegen zelfs minder dan één kilo. De allerlichtste tentjes zijn vaak iets minder stormvast en de bergruimte is vaak zeer beperkt. Neemt u als soloreiziger veel bagage mee kijk dan eens bij de tweepersoonstentjes.
Familietenten
Familietenten zijn ruim en vaak voorzien van meerdere slaapcompartimenten (of de mogelijkheid daartoe). Er is een leefruimte waar bij slecht weer binnen gezeten kan worden en de tent is vaak voorzien van “ramen”. In een familietent kunt u meestal ook rechtop staan. Grote familietenten zijn vooral geschikt voor autovakanties en voor als u een tijd lang op éen camping blijft staan. Het opzetten en afbreken kan iets meer tijd in beslag nemen ten opzichte van een trekkerstent. Gaat u als familie van vier op fietsvakantie of wilt u liever een iets kleinere en lichtere tent? Kijk dan ook eens bij de vierpersoonstenten.
Expeditietenten
Deze tenten zijn extreem stormvast en voor geschikt voor zeer ruige weersomstandigheden. Er wordt gebruik gemaakt van de sterkste materialen en in de meeste gevallen zijn expeditietenten uitgerust met sneeuwflappen of een extra sneeuw-kap.
Bivakzakken
Voor sommige mensen kan of moet het nog lichter of compacter. Dan is een bivakzak wellicht een uitkomst.
De Indeling
Een ander punt om op te letten bij het uitzoeken van de tent is de indeling. Wat zijn de afmetingen van het slaapgedeelte? Hoeveel deuren zitten er in de tent? Hoe groot zijn de deuren? Hoe groot is de luifelruimte? Waar plaatst u de bagage? Is het mogelijk om beschut te kunnen koken?
Permanente tentenshow Zwerfkei
Het belangrijkste bij de keuze van de juiste tent is dat u in de tent past en er comfortabel in kunt bewegen. Dit is eenvoudig uit te proberen bij Zwerfkei, waar alle tenten uit onze ruime collectie opgezet zijn op onze speciale tentenverdieping. Zo krijgt u een goed beeld van hoe de tent in elkaar zit en hoe groot het geheel is. Onze medewerkers kunnen u ter plekke adviseren over de verschillende modellen in ons assortiment.
Stap 2: De binnentent
De binnentent wordt gemaakt van goed ademend doek. Bij sommige modellen gaan de stokken door sleuven in de buitentent en wordt de binnentent vervolgens in de buitentent gehangen, bij andere modellen gaan de stokken door lusjes aan de binnentent en wordt de buitentent over de binnentent geplaatst. Het voordeel van een binnentent die ín de buitentent hangt, is dat het geheel in één keer opgezet kan worden en ook weer snel afgebroken kan worden. Bij deze tentmodellen kan ook alleen de buitentent in combinatie met een grondzeil gebruikt worden. Er is dan echter geen bescherming tegen insecten, maar deze constructie bespaart wel wat gewicht. Het voordeel van een binnentent die aan de stokken vastzit is dat deze ook zonder de buitentent gebruikt kan worden, wat ideaal is bij warm en droog weer.
De binnentent kan voor een deel uit gaas bestaan, wat de ventilatie bevorderd en prettig is in warme omstandigheden maar niet geschikt voor winterkamperen. In sommige gevallen wordt ook op de binnentent een waterafstotende coating aangebracht waardoor condens van de buitentent niet door het doek heen kan vallen.
Stap 3: Tunneltent of koepeltent?
Tunneltenten
Zoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type tent een langgerekte vorm. Bij een tunneltent lopen twee of meer boogstokken parallel aan elkaar. Het voordeel van deze vorm is dat het veel ruimte biedt voor een relatief laag gewicht en een tunneltent is relatief eenvoudig op te zetten. De tent moet wel altijd afgespannen worden met behulp van scheerlijnen en haringen om overeind te blijven staan. Op een rotsachtige ondergrond kan dat wat lastiger zijn.
Doordat de stokken niet kruisen, maar parallel lopen, zijn tunneltenten minder stormvast dan een koepeltent. Al kun je met scheerlijnen de tent vaak redelijk goed afspannen.
Koepeltenten
Dit type is erg stabiel door de gekruiste vorm van de boogstokken. Vaak is het niet eens nodig om deze te verankeren met haringen, wat handig kan zijn als de ondergrond erg rotsachtig is. Een koepeltent is door de sterke constructie ook veel bestendiger tegen sneeuwval dan een tunneltent. Door de extra stokken zijn ze wel iets zwaarder en bieden ze voor hun gewicht vaak iets minder ruimte dan een tunnelmodel.
Indien er stokken extra gekruist worden, spreekt men ook wel van een geodetische tent.
Stap 4: Tentstokken
Er zijn tentstokken van verschillende materialen op de markt. Hieronder vindt u de belangrijkste:
Aluminium
Aluminium tentstokken zijn licht en sterk. De meeste topmerken (o.a. Hilleberg) werken met aluminium stokken van het merk DAC. Dit zijn dunne, lichtgewicht stokken verkrijgbaar in verschillende diameters. DAC Featherlite stokken zijn het allerlichtste type.
Carbon
Er is een beperkt aantal tenten dat gebruik maakt van carbon stokken, waaronder een aantal van tentenmaker Nordisk. Het grote voordeel is deze stokken erg licht en stijf zijn. Nadelig is echter dat deze stokken - in tegenstelling tot aluminium stokken - eenmaal gebroken, versplinteren waarbij de kans groot is dat deze door het tentdoek snijdt.
Glasfiber
Zwerfkei verkoopt geen tenten met glasfiber stokken, omdat deze zwaarder, en van mindere kwaliteit zijn. Bovendien is de kans op beschadiging van het tentdoek bij een breuk in de stok aanzienlijk. Dit maakt ze ongeschikt voor betrouwbare, lichtgewicht trekkertentjes. Bent u op zoek naar een vervangingsset voor uw gebroken glasfiber stok? Dan hebben wij wel losse setjes glasfiber stokken. Deze kunt u zelf op maat zagen met behulp van een ijzerzaagje.
Tentstok repararen
Het kan altijd gebeuren dat een tentstok breekt. Soms wordt er een extra stokdeel meegeleverd met de tent, of kunt u gebruik maken van een reparatiehuls. Dit is een klein stukje tentstok met een iets grotere diameter, dat precies over het gebroken stokdeel geschoven kan worden. Als er een stok is gebroken en u heeft geen vervanging, kom dan gerust langs bij onze serviceafdeling om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We hebben verschillende reserveonderdelen liggen en indien nodig kunnen we een nieuwe stok/stokkenset bestellen. Neem in elk geval de gehele stokkenset mee.
Stap 5: Verschillende soorten tentdoek
Elk type tentdoekmateriaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige tentdoeken bestaan uit een mix van verschillende materialen.
Technisch Katoen (TC)
Een tent van technisch katoen combineert het prettige leefklimaat en de uitstraling van een klassieke katoenen tent met de voordelen van synthetische vezels. Technisch katoen is meestal een mix van katoen met polyester. Door een polyester coating aan te brengen op het katoen, ontstaat een sterk garen dat minder rekt en minder gevoelig is voor schimmelvorming ten opzichte van gewoon katoen. Het ademend vermogen neemt wel iets af maar het is nog altijd stukken beter dan dat van een synthetische tent. Bovendien is technisch katoen lichter dan gewoon katoen, neemt het minder vocht op en droogt het ook een stuk sneller. Een tent van technisch katoen is nog steeds een stuk zwaarder dan een tent van nylon of polyester, maar voor wie met de auto op vakantie gaat kan het een comfortabele keuze zijn.
Polyamide (Nylon)
Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Een tent van nylon is de beste keuze als gewicht de belangrijkste factor is. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en wordt niet zwaar als het nat is. Het is wel gevoelig voor UV-licht. Om het nylon doek waterdicht te maken wordt het aan de binnenkant gecoat met polyurethaan (PU) of siliconen. Voor lichtgewicht kwaliteitstenten wordt een siliconen coating gebruikt. Deze tenten worden vaak ook aan de buitenkant gecoat met siliconen ter bescherming tegen UV-straling en om regenwater mooi van de tent te laten lopen. Ondanks het extra beschermlaagje wordt het afgeraden een nylon tent langdurig in de zon te laten staan. Door de waterdichte coating ademt het doek een stuk minder goed dan katoen. Een ander nadeel van nylon is dat het krimpt en rekt onder invloed van zon en nattigheid waardoor het tentdoek in de ochtend wel eens wat slap kan hangen.
Polyester
Polyester wordt net als nylon niet zwaarder als het nat is en is eveneens ongevoelig voor schimmelvorming. Het voordeel van polyester ten op zicht van nylon is dat het minder krimp en rekt en het kan beter tegen UV-licht. Polyester is echter lang niet zo sterk als nylon en daarom is er meer garen van nodig om een even sterk tentdoek te maken. Met als gevolg dat een polyester tent een stuk zwaarder is ten op zichte van een vergelijkbare nylon variant. Dit maakt polyester tenten een stuk minder geschikt voor rugzaktrektochten. Polyester wordt vaak voorzien van een polyurethaan (PU) coating om het waterdicht te maken. Het ademend vermogen wordt hierdoor erg beperkt. Het voordeel van polyester tenten is dat ze een stuk aantrekkelijker geprijsd zijn. Voor fiets- en motorvakanties kan een polyester tent prima volstaan.
Dikte van het tentdoek
Bij de omschrijving van het tentdoek staat vaak de dikte vermeld in denier (D). Hoe dikker de weving, hoe sterker en slijtvaster het doek, maar uiteraard zal het doek dan ook zwaarder zijn.
Tarp
Bij tenten zonder grote luifelruimte, of wanneer u extra beschutting zoekt tegen zon en regen, is het mogelijk om een tarp op te spannen. Een tarp is een stuk tentdoek dat met scheerlijnen en een tarpstok (of wandelstok) op verschillende manieren opgespannen kan worden.
Waterdichtheid en condensvorming
Een tent hoort waterdicht te zijn. Tentdoek wordt getest volgens de waterkolom-methode. Er wordt gemeten hoeveel mm water er in een op het doek geplaatste cilinder kan staan zonder dat dit door het doek heen gaat lekken. Op het moment dat de tent niet lekt bij een waterkolom van 800 mm, wordt de tent al waterdicht genoemd. Indien het tentdoek een waterkolom van 2000 mm kan weerstaan, mag men aannemen dat de tent bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Om zeker te zijn dat de tent na gebruik en bijkomende slijtage op de lange termijn waterdicht blijft, is het verstandig te kiezen voor een tent die zeker een waterkolom van 3000mm aankan. Grondzeilen worden getest voor een waterkolom van 5000 mm in verband met de hoge druk door zitten of slapen.
Ondanks dat het tentdoek waterdicht is kan het toch zijn het tentdoek in de ochtend van binnen nat is. Dit komt door condensvorming. Gemiddeld transpireert en ademt een persoon 250 milliliter vocht per nacht uit. Bovendien komt er vocht vanuit het gras en de grond vrij. Dit slaat als condens neer op de binnenkant van de tent. Condensvorming kan verminderd worden door te zorgen voor een goede ventilatie, of door te kiezen voor een (technisch)katoenen tent.
Naden
Ondanks dat het tentdoek helemaal waterdicht is, kan er bij de naden mogelijk lekkage ontstaan. Tentdoek met een PU-coating wordt bij de naden meestal met een tape afgewerkt. Bij siliconen gecoat doek hecht een tape niet maar wordt de naad vaak op zo'n manier gestikt dat deze toch zo goed als waterdicht is. Mocht er onverhoopt toch een naadje gaan lekken van een siliconen gecoate tent dan kunt u deze weer waterdicht maken.
Grondzeil en footprint
Waarom een grondzeil?
Om de onderzijde van de tent te beschermen tegen steentjes, vuil en vocht, kan een los grondzeil uitkomst bieden. Door een grondzeil te plaatsen wordt niet alleen de levensduur van de tent verlengd, ook hoeft u minder schoon te maken aan het einde van de vakantie.
Materiaal grondzeil
Grondzeilen zijn bijna altijd gemaakt van PU-gecoat nylon. Nylon is ten opzichte van polyester sterker en elastischer, waardoor het beter plooit om scherpe steentjes. Zo neemt de kans op gaatjes in de onderzijde af. Bovendien wordt door de PU-coating de waterdichtheid nog groter. Dit is van belang, aangezien de druk op een grondzeil veel groter is dan op tentdoek, waar een siliconen coating volstaat.
Naast grondzeilen zijn er ook zogeheten "tentluiers", gemaakt van plastic zonder weekmakers. De dunne, transparante variant is bedoeld voor eenmalig gebruik, waar u bijvoorbeeld drie weken op één plek blijft staan. Zwerfkei heeft ook dikkere varianten, die herbruikbaar zijn. Ondanks dat ze wat zwaarder zijn, zijn deze herbruikbaar en geschikt voor bijvoorbeeld trektochten. De meest duurzame oplossing is een zogeheten footprint, die meestal als (losse) accessoire verkrijbaar is en gemaakt is op maat van de (binnen)tent. Een footprint gaat lang mee, is precies op maat, maar wel wat duurder in aanschaf.
Grondzeil en regen
Wij krijgen vaak de vraag of het handig is om een grondzeil te gebruiken als het regent. Als u een grondzeil alleen onder de binnentent gebruikt, blijft deze vanzelfsprekend droog. Als u de ruimte onder de luifel gebruikt dan houdt het vocht, dat uit de grond optrekt, tegen waardoor u ook uw spullen droger houdt. Het is echter wel zo dat condensdruppels vanuit de tent dan niet meer op de grond vallen, maar op het zeil, waardoor het juist weer vochtiger wordt. Bovendien wordt het zeil vaak vochtig als mensen hun natte schoenen en waterdichte kleding in de voorluifel uittrekken. U kunt dan bijvoorbeeld een deel van de grond vrijhouden en daar de natte spullen op zetten. U kunt ook een deel van het grondzeil dubbelklappen om zo het droge gedeelte terug te klappen als dat nodig is.
Bekijk alle producten in de categorie Tenten
Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Tenten
HEEFT U VRAGEN?
0348-421648
IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 110 artikelenOPENINGSTIJDEN
Ma | 13:00 - 18:00 uur |
Di | 09:00 - 18:00 uur |
Wo | 09:00 - 18:00 uur |
Do | 09:00 - 18:00 uur |
Vr | 09:00 - 21:00 uur |
Za | 09:00 - 17:00 uur |
Zo | gesloten |
3446 CR Woerden
0348-421648
DAAROM ZWERFKEI
- Ruim 3500m2 avontuur in Woerden!
- Meer dan 40 jaar ervaring!
- Centraal gelegen in Nederland en in het Groene Hart.
- Gratis verzending (vanaf €50,-)
- Eenvoudig retourneren in de winkel of per post.
- Kies voor een gerecyclede doos bij verzending!
- Vandaag voor 19:00 besteld, vandaag verzonden* Verzendtijden
- Sinds 2008 een officieel: