SCHOENEN

Advies over Schoenen

 

Wij hebben bij Zwerfkei de grootste collectie van wandelschoenen van Nederland in de winkel én online! Om u te helpen bij het uitzoeken van de meest geschikte wandelschoen, proberen we hieronder wat leidraden mee te geven.

Wat zijn de juiste wandelschoenen voor mij?

Er zijn bij het uitzoeken van de juiste wandelschoenen een aantal zaken van belang waarop u dient te letten: doeleinde/categorie, materiaal, pasvorm en maat van de schoen.

1. Waar gaat u de schoenen gebruiken?

Allereerst is het van belang dat u schoenen kiest die passen bij het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. Elke schoen wordt namelijk gemaakt voor een bepaald doeleinde. Er bestaan dus geen all-round schoenen omdat dit constructie-technisch onmogelijk is: als u voornamelijk wandelt in de Nederlandse bossen en polders, vraagt dat andere eigenschappen van een schoen, dan wanneer u schoenen wilt om zware trektochten mee te lopen.

Als u in Schotland loopt is waterdichtheid een belangrijke factor, maar in gebieden waar nauwelijks een druppel valt heeft waterdichtheid geen toegevoegde waarde. Als u met een zware rugzak loopt, heeft u meer aan voldoende enkelsteun, dan wanneer u met een dagrugzakje lekker door wil stappen. Onderaan deze pagina hebben wij een duidelijk overzicht van de verschillende categorieën schoenen.
 

2. Wat is de juiste pasvorm?

Als u eenmaal weet welke categorie schoen u nodig heeft dan kunt u naar de pasvorm gaan kijken. De pasvorm wordt bepaald door de leest die het merk gebruikt en de toegepaste materialen. De leest is echter het belangrijkst, want elke schoenmaker heeft zijn specifieke leest. Dat houdt in dat Hanwag anders zit dan Lowa en Lowa weer anders zit dan Mammut etc. Bovendien heeft elk merk meerdere leesten en daarom zijn er binnen een merk ook verschillen.

Bij Zwerfkei vinden wij het van groot belang dat u een schoen kiest met een juiste pasvorm. Het is daarom erg verstandig langs te komen om in onze winkel verschillende modellen en leesten te passen en te vergelijken! Om u te helpen bij het passen van schoenen beschikt Zwerfkei over een 25 meter lang bergpad met verschillende ondergronden. En als u dat niet genoeg vindt kunt u gebruik maken van een loopband waar u gerust een langere tijd op mag lopen. Daarnaast hebben wij een groot assortiment aan inlegzooltjes die het comfort en de stabiliteit van de voet in de schoen kunnen verbeteren. Als u bij ons komt om schoenen te passen raden wij u aan om minimaal een uur voor sluitingstijd te komen en uw eigen sokken mee te nemen.

3. Wat is de juiste lengtemaat en hoe bepaal ik thuis de juiste maat wandelschoenen?

Bent u niet in de gelegenheid langs te komen in onze winkel en wilt u nieuwe wandelschoenen bij ons online aanschaffen? Dan helpen onderstaande tips u wellicht verder om thuis de juiste lengtemaat te bepalen. Essentieel voor optimaal wandelcomfort is de juiste lengtemaat en pasvorm.

Het belangrijkste om mee te beginnen is de maatvoering. In de regel is het zo dat wandelschoenen een maat groter dienen te zijn dan uw normale schoenmaat. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Elke schoenenfabrikant gebruikt namelijk voor de productie van zijn schoenenmodellen een zelf ontworpen leest. Hierdoor heeft elke schoen zijn eigen pasvorm, waardoor het ene model schoen iets korter, langer of breder kan uitvallen dan het andere. Om zelf te kunnen bepalen of de schoenen goed zitten en u de juiste maat wandelschoenen aanschaft, kunt u gebruik maken van de volgende aandachtspunten:
 

Zelf schoenmaat bepalen


1. Haal de inlegzooltjes uit uw huidige wandelschoenen en leg deze op een vlakke ondergrond;
2. Ga op de inlegzooltjes staan en zorg ervoor dat uw hielen netjes aansluiten op de inlegzooltjes, bij voorkeur draagt u uw wandelsokken;
3. Als het goed is steken de inlegzooltjes nu ongeveer 1 centimeter uit voor de tenen. Is dit het geval, dan heeft u de juiste lengtemaat schoen.

Let op! Het aanhouden van die ene centimeter ruimte is een richtlijn. Afhankelijk van het type schoen kan het geen kwaad om een paar millimeter minder ruimte te hebben. Gaat het om een lekker lichte wandelschoen om de hond uit te laten, of op vakantie te dragen voor een stedentrip, dan is een millimeter of zeven ook nog voldoende. Gaat het om een paar stevige bergwandelschoenen, voor bijvoorbeeld een huttentocht, dan is het raadzaam om echt 1 centimeter ruimte te hebben. Tijdens lange wandeldagen zullen de voeten namelijk warmer worden dan wanneer u rustig een uurtje wandelt. Hierdoor zetten de voeten wat meer uit. Bovendien zullen de voeten bij het afdalen in de bergen vaak iets gaan schuiven in de schoenen. Het is geen pretje als de tenen daarbij de voorkant van de schoenen raken en u daardoor blauwe teennagels krijgt.
De meeste schoenenfabrikanten hanteren overigens het Engelse of Amerikaanse maatsysteem. Bij het Engelse systeem gaan de maten per halve UK-maat: UK 5,5; UK 6; UK 6,5 etc. In het Amerikaanse maatsysteem (o.a. de merken Teva en Five Ten) worden ook halve maten gebruikt. Deze zijn echter verschillend voor zowel dames, heren als kinderen. We proberen bij al onze modellen de corresponderende Europese maat weer te geven, maar aarzel niet om even te bellen als het toch niet helemaal duidelijk is. Wij helpen u graag verder.
 

Tips na aanschaf van uw schoenen: thuis proberen


1. Heeft u online of in de winkel wandelschoenen gekocht? Dan kunt u thuis controleren of u de juiste maat en model schoenen heeft gekocht:
Pas de schoenen bij voorkeur na een goede wandeling in huis, of aan het einde van de dag. De voeten zijn dan warm en zullen op hun grootst zijn. Zo heeft u zeker voldoende ruimte voorin de schoenen als u ermee voor het eerst mee naar buiten gaat.
2. Loop eens een paar keer de trap op en af. Let daarbij ook op eventuele drukpunten.
3. Pas de schoenen met wandelsokken waarmee u het meest zal gaan wandelen. Een goed paar wandelsokken maakt de schoenen een stuk comfortabeler en voorkomt blaren!
4. Zitten de schoenen goed, maar heeft u het gevoel wat steun 'onder' de voeten te missen? Kijk eens naar inlegzolen van Superfeet of Sidas. Deze inlegzolen ondersteunen de hielboog en het enkelbot. Dit zorgt voor een betere positionering van de voeten.
5. Let erop dat uw teennagels goed verzorgd zijn. Te lange teennagels kunnen leiden tot blauwe nagels. Op termijn beschadigen deze ook de sokken en/of schoenen.
6. Zitten de hielen goed gefixeerd in de schoenen? Tijdens het wandelen mogen de hielen niet tot nauwelijks op en neer schuiven. Dat kan blaren veroorzaken en - na verloop van tijd - ook de hielvoering van de schoenen beschadigen.
7. Heeft de voorvoet voldoende ruimte in de breedte? De schoen moet natuurlijk goed aansluiten bij de voorvoet, maar mag niet te strak zitten.
8. Hebben de tenen voldoende de ruimte? Let hierbij ook op de ruimte boven en naast de tenen. Ze moeten eigenlijk een beetje kunnen wiebelen.
9. Te denken valt aan een drukpunt bij het enkelgewricht, een stiksel dat net iets te hard drukt, of een veterhaak die op de wreef drukt.
10. Kunnen de veters nog strakker? Wanneer de schoenen met dunnere sokken dan normaal worden gedragen, is het fijn als de veters nog wat strakker kunnen. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op, het is ook fijn als de veters nog wat losser kunnen.
 

4. Welke categorie schoen heb ik nodig?

De Duitse schoenenfabrikant Meindl heeft een aantal jaren geleden de categorieindeling A tot en met D ontwikkeld. Wij gebruiken deze indeling voor alle wandelschoenen die wij verkopen, omdat wij vinden dat dit het meest overzichtelijke systeem is.

Overzicht van de categorieën:

A

In deze categorie A wandelschoenen vindt u de meest soepele wandelschoenen. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is het meest geschikt voor lichte wandelingen of voor lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. Voor Nederland kunt u met een A-schoen meestal goed uit de voeten.

A/B

In deze categorie A/B wandelschoenen vindt u de meest soepele wandelschoenen die de enkel omsluiten. De zolen geven een goede afwikkeling en hebben een maximale demping. Deze categorie schoenen is geschikt voor lichte wandelingen, dagelijks gebruik en lange afstandswandelingen in niet te nat of moeilijk terrein. A/B-schoenen zijn echte allround-schoenen: als u bijvoorbeeld voornamelijk wandelt in de Nederlandse bossen en de Ardennen. Voor regelmatig gebruik op een wat ruigere, rotsigere ondergrond, zijn A/B-schoenen echter te licht gebouwd.

B

Schoenen in de categorie B Bergwandelschoenen zijn bergwandelschoenen met volledige enkelsteun voor wandelingen in matig geaccidenteerd terrein tot ruige paden in het hooggebergte. Voor de meeste wandelaars die op of buiten de paden wandelen is deze categorie schoen (ook wel softwalker genoemd) het meest geschikt. De wandelaar die graag het ruige landschap opzoekt of met een zware rugzak loopt, zal eerder een schoen met dikker leer, een hogere schacht en eventueel een stijvere zool nodig hebben en daarom een slagje zwaarder nodig hebben in de vorm van een schoen uit de B/C-categorie.

C

Een wandelaar die gewend is om zware huttentrektochten in het hooggebergte te maken zal zijn oog laten vallen op deze categorie C Trekkingschoenen. Om de voet genoeg steun te kunnen geven, is deze een stuk robuuster dan de softwalker. Ook geschikt voor de trekker die met een zware rugzak door geaccidenteerd terrein loopt.

D

Deze categorie D Hooggebergteschoenen zijn lederen of kunststof schoenen die ideaal zijn voor het hooggebergte. Daarbij is er voor elke schoen een bepaald specialisme. Er zijn bijvoorbeeld schoenen die met name geschikt zijn voor klassiek alpinisme en gecombineerd terrein. Dit is iets wat veel in bergsportcursussen voorkomt. Daarnaast zijn er schoenen die meer gericht zijn op het ijsklimmen. Vooral deze schoenen worden steeds geavanceerder. Zoals bijvoorbeeld de LaSportiva Trango Extreme.


Bekijk alle producten in de categorie Schoenen

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Schoenen

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 853 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
winter