KLEDING

Advies over Kleding

 

Zwerfkei verkoopt functionele outdoorkleding voor elke situatie en elk weertype. Of u nu op zoek bent naar een hardshell, softshell of waterdichte winterjas, bij ons vindt u het allemaal!

Soms is het echter lastig om te bepalen waar men op dient te letten bij aanschaf van buitensportkleding. Sommigen hebben voor een lange wandeling in Nederland al genoeg aan een extra fleecevest, anderen hebben een waterdichte outfit nodig voor een huttentocht op de Hardangervidda.

Om wat duidelijkheid te scheppen, volgt hieronder een uitleg over het laagjessysteem en verschillende materialen, die veel -in de door ons verkochte- kleding voorkomen. Hopelijk kan dit u verder helpen bij het bepalen bij de juiste kledingkeuze.

1. Het laagjessysteem

Van belang bij functionele kleding is dat het de juiste combinatie van vochtafvoer, isolatie en bescherming tegen de elementen biedt. Alle kledinglagen moeten goed op elkaar afgestemd zijn: de GORE-TEX®-gevoerde jas kan nog zo goed ademen, maar als de onderlagen het transpiratievocht niet goed transporteren naar de volgende laag, wordt het effect teniet gedaan. Bovendien moet de pasvorm goed zijn, waardoor er genoeg stilstaande lucht in de kledinglagen als isolatie kan dienen; als kleding te ruim valt, dan ontsnapt die lucht, als het te strak zit, dan is er geen ruimte voor stilstaande lucht.

Door verschillende aparte lagen - onderlaag, isolatie en buitenlaag - deze functies te laten vervullen, kunt u altijd optimaal inspelen op het weer en de omstandigheden.

Onderlaag

Een goede onderlaag houdt uw huid droog en voert transpiratievocht goed af. Het is van belang dat transpiratie goed afgevoerd wordt, want eenmaal natte kleding is nauwelijks nog warm en droog te houden/krijgen. Daarnaast kan de basislaag ook een belangrijke bijdrage leven aan het vasthouden van warmte. Als onderlaag wordt zeer zelden katoen gebruikt, aangezien katoen als het nat is afkoelt en nauwelijks nog droogt. Meer uitleg over technisch ondergoed vindt u bij de keuzehulp technisch ondergoed.

Isolerend tussenlaag

In koude omstandigheden is het van belang niet te veel af te koelen. Een synthetische fleece- of wollen trui vormt een uitstekende isolatielaag tussen de basislaag en buitenlaag. Een donsjas of jas met synthetische voering geeft extra veel isolatie. Deze jassen dienen in eerste instantie voor de isolatie en zijn, op een enkele uitzondering na, vaak niet 100% water- en winddicht. Bij een droog weertype kunnen dit soort jassen prima als buitenlaag dienen. In natte omstandigheden is het verstandig om ze te combineren met een waterafstotende- of waterdichte buitenlaag.

Buitenlaag

De buitenlaag biedt bescherming tegen wind- en regen en heeft een goed ademend vermogen. Zeker voor de actieve buitensporter is dit laatste van belang, omdat transpiratievocht zich dan niet verzamelt aan de binnenkant van de kleding, maar gewoon kan verdampen door de stof heen. Meer uitleg over waterdichte kleding vindt u bij de keuzehulp waterdichte kleding.

Voor elke buitensportactiviteit is het van belang een goede balans te vinden tussen de activiteit, de weersomstandigheden en de kledinglagen. De juiste combinatie van kledinglagen zorgt ervoor dat u comfortabel, droog en warm kan buitensporten.
 

2. Kledingmaterialen

Elke buitensportactiviteit vraagt om een andere functie van kledingmaterialen. Mountainbiken is bijvoorbeeld erg bewegingsintensief en dat vraagt om soepel zittende, goed ademende en sneldrogende materialen. Bij een trektocht door Lapland heeft u juist meer aan een goede isolatielaag. De keuze voor het materiaal is dus afhankelijk van de soort activiteit en het klimaat.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste materialen, die door de meeste topmerken, zoals wij die bij Zwerfkei verkopen, worden gebruikt.
 

Kledingmaterialen basislaag:

● Polyester/Nylon/Lycra

Een groot gedeelte van moderne onderkleding is gemaakt van polyester of nylon, vaak in combinatie met Lycra (Elastan) voor extra stretch. Het voordeel van deze synthetische vezels is dat de kleding zacht aanvoelt, hypoallergeen is en een hoog draagcomfort heeft. Doordat nylon en polyester vrijwel geen water opnemen,voeren ze transpiratievocht goed af en zijn ze zeer snel weer droog.

● Wol

Wol is weer helemaal terug van weggeweest. Het Nieuw-Zeelandse merk Icebreaker gebruikt de allerfijnste merino-wol, die niet kriebelt en absoluut zacht aanvoelt. De droogtijd is iets langer in vergelijking met polyester en nylon, maar merino-wol isoleert nog steeds wanneer het nat is en geeft bij dezelfde dikte meer warmte. Bovendien worden vervelende geurtjes nog minder vastgehouden, een voordeel als u niet elke dag wat schoons aan kunt trekken. Merinowol is helaas wel wat kwetsbaarder dan synthetische materialen.

Kledingmaterialen isolatielaag:

● Merinowol

Merken als Icebreaker gebruiken merinowol in hun producten. Deze wol is afkomstig van Nieuw-Zeelandse schapen en is een veel fijnere wol dan traditionele wol die van laaglandschapen wordt gemaakt. Hierdoor kriebelt het niet op die manier zoals u van wol gewend bent.
Daarbij zijn Nieuw Zeelandse schapen gewend aan uiterste temperaturen, waardoor hun wol een heel breed bereik heeft: het isoleert wanneer het koud en klam is en ademt goed wanneer het warm is. Bovendien voelt merinowol heel zacht aan en houdt het nauwelijks geurtjes vast. Wol voert transpiratie echter minder snel af dan kunststof. Wanneer u kortstondige activiteiten onderneemt met een hoge intensiteit waarbij u veel transpireert, adviseren we u voor kunststof te kiezen. Merinowol is erg zacht, maar ook slijtagegevoeliger en kwetsbaarder.

● Fleece

Fleece is het Engelse woord voor "vacht", maar als textiel wordt er een stof van polyethyleentereftalaat, ofwel PET, mee bedoeld. Doordat de synthetische vezels verwerkt kunnen worden tot garen is het mogelijk om met dit materiaal te breien. Hierdoor ontstaat een sterk isolerende en lichtgewicht stof. Het uiterlijk van fleece is tegenwoordig erg veelzijdig en kan varieren van hoogpolig en pluizig, tot glad en fijn van structuur.

● Dons

Dons is een thermisch isolatie- en opvulmateriaal, dat in producten als jassen, beddengoed, hoofdkussens en slaapzakken wordt gebruikt. Dons heeft uitstekende thermische eigenschappen. Daarnaast kan het zeer compact worden ingeruimd. Producten met het label "100% Dons" mogen uitsluitend donsveren bevatten, terwijl de producten van het label gewoon "Dons" een mengsel van vezels en veren kan bevatten. Producten geëtiketteerd als "Goose Down" moet tenminste 90% ganzenveren bevatten. Geschikt als isolerende tussen- of buitenlaag.

● Synthetische vulling

Bekende synthetische vullingen als Primaloft® en Coreloft bestaan uit holle vezels, die lucht kunnen vasthouden, waardoor het isolerend werkt. Ten opzichte van dons zijn deze zwaarder en minder compact in te pakken. Daar staat echter tegenover dat synthetische vullingen beter isoleren als het nat wordt en zij veel slijtvaster en iets goedkoper zijn. Geschikt voor isolatie in natte omstandigheden. Geschikt als isolerende tussen- of buitenlaag.

Kledingmaterialen buitenlaag:

● Polyester/Nylon

De meeste technische jassen en broeken die als buitenlaag dienen zijn gemaakt van polyester of nylon (polyamide). Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.

● GORE-TEX®

Het 100% wind- en waterdichte en ademende GORE-TEX® wordt door veel topmerken gebruikt in hun producten. GORE-TEX® is een membraan; een dunne vlieslaag met poriën waar waterdruppels niet doorheen kunnen, maar waterdamp wel. Het GORE-TEX® membraan wordt tegen de buitenstof aangeplakt. Naast GORE-TEX® maken sommige merken ook gebruik van een eigen membraan, zoals DryTech van Mammut en Defender van Eider. Meer uitleg over waterdichte kleding vindt u bij de keuzehulp waterdichte kleding.

● Windstopper®

Windstopper® is net als GORE-TEX® een membraan. Doordat dit membraan veel grotere poriën heeft is het veel beter ademend, maar niet 100% waterdicht. Wel houdt Windstopper® alle wind tegen. Windstopper® kan verwerkt zijn in een dunne lichtgewicht buitenlaag, of in wat meer isolerende kleding zoals fleece. Naast Windstopper® maken sommige merken ook gebruik van een eigen windstoppend membraan.

● Softshell

Softshell is van zichzelf geen specifieke materiaalsoort, maar de benaming voor een soepele, rekbare, waterafstotende en windwerende stof, met een goed ademend vermogen. Een softshell kan gemaakt zijn van nylon(polyamide) of polyester. Ten opzichte van een hardshell (zoals een GORE-TEX®-jas) is een softshell soepeler en beter ademend, maar vaak ook wat zwaarder en niet 100% water- en winddicht. Naast "gewone" softshells bestaan er echter ook softshells met een Windstopper®- of GORE-TEX® membraan.

● G-1000

Een door en door geteste outdoorklassieker – G-1000 is het eigen slijtvaste en flexibele materiaal van Fjällräven dat u toerust voor alle soorten avontuur in alle seizoenen. Het dichtgeweven materiaal is wind- en waterafstotend en zeer slijtvast en tegelijkertijd perfect ventilerend en sneldrogend. Dit maakt het tot een zeer praktische keuze voor zowel het buitenleven als voor lange reizen en ontdekkingstochten in alle uithoeken van de wereld. G-1000 is gemaakt van een mengsel van 65% polyester en 35% katoen dat is voorzien van een dunne laag Greenland Wax. De wax geeft het materiaal een extra bescherming tegen vuil, wind en vocht en kan gemakkelijk extra worden aangebracht of eruit worden gewassen afhankelijk van het gebruik. Naast de bescherming tegen weer en wind, beschermt G-1000 ook tegen de schadelijke stralen van de zon en tegen irritante insectenbeten. Dit robuuste materiaal is perfect als u zonder beperkingen de grootsheid van de natuur wilt ontdekken.

3. Tropenkleding

Voor reizigers naar de tropen of andere warme oorden hebben wij een ruime keuze aan dunne en soepele, sneldrogende kleding, die vaak ook uitstekende bescherming tegen muggen biedt. Tropenkleding stelt andere eisen aan de materialen dan de overige kledingsoorten; er wordt juist veel voor katoen gekozen omdat dit juist lekker afkoelt als het vochtig wordt.

Onder andere Craghoppers en Fjallräven heeft mug- en insectenwerende kleding in hun collectie.
Bij Craghoppers is het materiaal mugwerend doordat hun kleding is geïmpregneerd. Kleding van Fjallräven is zo fijngeweven dat het insectwerend wordt.
 

4. Sport-BH's

Een sportbeha: is dat nou echt nodig? Steun geven is beter dan genezen! Een borst bestaat namelijk uit vet, water en klieren: het is dus geen spier die je kunt trainen. Alleen de huid en enkele dieper gelegen, rekbare structuren houden de borsten op hun plaats. Als de borst eenmaal is uitgerekt, dan is dit niet meer te herstellen. Onderzoek heeft uitgewezen dat door het dragen van een goede sportbeha de bewegingen van de borsten tijdens het sporten met 45% gereduceerd worden.
Een sportbeha is voor iedere vrouw essentieel, ongeacht de grootte van de borsten of de leeftijd. Het is een fabeltje dat voor vrouwen met relatief kleine borsten (cup A of B) de noodzaak van een sportbeha kleiner is.

Niet iedere sport stelt dezelfde eisen aan het lichaam. Vandaar dat wij een uitgebreide collectie sportbeha´s hebben van Odlo, Falke en PureLime.
 

Bekijk alle producten in de categorie Outdoorkleding

Bekijk alle gefilterde producten in de categorie Outdoorkleding

HEEFT U VRAGEN?

Zwerfkei Outdoor & Travel Centre Woerden
Bel ons op

0348-421648

IN DEZE CATEGORIE
Bekijk 999 artikelen  

OPENINGSTIJDEN

 
Winkel openingstijden en adres
Openingstijden deze week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 17:00 uur
Wo gesloten
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten

Volgende week:
Ma 13:00 - 18:00 uur
Di 09:00 - 18:00 uur
Wo 09:00 - 18:00 uur
Do 09:00 - 18:00 uur
Vr 09:00 - 21:00 uur
Za 09:00 - 17:00 uur
Zo gesloten
 
Jaap Bijzerweg 10
3446 CR Woerden
info@zwerfkei.nl
0348-421648
winter