Review: Osprey Poco AG kinderdrager


Gepubliceerd op: 05 juli 2017

Met je baby door de bush

Je houdt van wandelen over smalle paadjes, maar de kinderwagen past er met geen mogelijkheid overheen. Hoe doe je dat met een dreumes of peuter die nog geen lange afstanden lopen kan? Een goede kinderdrager is dan de ideale oplossing!

Vanaf het moment dat je baby zelfstandig kan zitten (meestal vanaf een maandje of 9), kan hij of zij in een kinderdrager. Tot die tijd is een ergonomische draagzak of draagdoek het beste middel om je baby bij je te houden tijdens wandeltochtjes (ook als je gewoon over de stoep wandelt zal je baby het super fijn vinden om dicht bij je te zijn). Een ergonomische draagzak of draagdoek is vaak ook tot in de peutertijd te gebruiken maar zodra je kindje zwaarder wordt en je langere afstanden wil gaan lopen biedt een kinderdrager met metalen draagframe wel een aantal voordelen:

1. Een kinderdrager biedt veel draagcomfort voor de drager.
2. Er is bagageruimte aanwezig zodat je geen extra tas mee hoeft te nemen.
3. Er kan een zonnekap en regenhoes op.
4. Een kinderdrager is vaak minder warm en zweterig dan een draagdoek.
5. Je kindje heeft meer bewegingsvrijheid en kan goed om zich heen kijken.
6. Het wisselen van drager gaat heel gemakkelijk. Je kindje kan gewoon in de drager blijven zitten (handig als hij slaapt).

Belangrijk bij het uitzoeken van een kinderdrager is dat deze veilig is voor het kind (let op het TÜV GS certificaat) en dat hij bij de drager(s) goed zit. In de winkel passen (met een gewicht erin) helpt je daarbij.

Net als een wandelwagen is een kinderdrager best een investering. En ook hier geldt dat je goedkopere varianten hebt van lage kwaliteit en minder comfort, en duurdere varianten van hoge kwaliteit met veel comfort en extra opties. Omdat je met een rugdrager vaak lange afstanden loopt en daarbij een aanzienlijke bagage mee hebt (tenminste 10 kg), is een beetje degelijke drager wel aan te raden.

Een van de meest luxe kinderdragers van dit moment is de Osprey. Hoewel het tot 2013 geduurd heeft voordat het Amerikaanse rugzakkenmerk Osprey met haar eerste kinderdragers op de markt kwam, is er wel gelijk goed gekeken naar gebruiksgemak en ergonomie. De eerste serie kinderdragers (Poco, Poco Plus en Poco Premium) hebben in 2016 een make-over gehad en zijn intussen uitgerust met Osprey?s revolutionaire AntiGravity? (AG) draagsysteem.

 

Mijn ervaring met de Poco AG Plus van Osprey

Afgelopen vakantie heb ik de Poco AG Plus eens goed kunnen uittesten. Mijn dochter van 1,5 jaar mocht mee als testobject. De Poco AG Plus is het tussenmodel uit de serie kinderdragers van Osprey. Hij lijkt wat opbouw betreft het meest op de Poco AG Premium, die als enige verschil een afritsbaar dagrugzakje heeft.

De Poco AG Plus is op het eerste gezicht een vrij grote drager, maar straalt tegelijkertijd een sterk ontwerp uit. De drager staat stevig op de grond zodat het inladen en uitladen heel gemakkelijk gaat. Zoals bij de meeste moderne kinderdragers is de beugel aan de onderkant in te klappen, zodat het geheel op de rug een stuk compacter wordt. Voor transport kan de tas nog verder ingeklapt worden.

Draagcomfort

Het belangrijkste aspect van een kinderdrager is hoe comfortabel hij draagt. Tenslotte heb je al gauw zo?n 15 tot 20 kg op je rug. Voor het rugpand maakt Osprey gebruik van een comfortabel en lichtgewicht soort gaas wat is opgespannen langs een frame. Dit AntiGravity? 3D suspension draagsysteem zorgt voor maximale ventilatie en voelt zacht aan op de rug. Het ventilerende rugpand is vooral prettig bij warm weer of als je snel zweet.

Heupband

De heupband is misschien wel het belangrijkste voor het comfort. Daarop komt toch het leeuwendeel van het gewicht te rusten. De heupband van de Poco AG is ook uitgerust met het AntiGravity? mesh. Voor een rugzak van dit formaat is deze vorm van ventilatie in de heupband vrij uniek! Als gevolg van het doorlopende gaas heb je ook nog eens het prettige gevoel dat deze heupband je omhelst. Een mooi extra feature aan de heupband van de Poco AG Plus en Premium is dat je hem kunt verlengen. Vooral als je een wat grotere heupomvang hebt is dit erg prettig. Het uitgeschoven gedeelte is echter wel wat dun voor de hoeveelheid kilo?s die je moet dragen. Wat extra padding in de heupband zou geen overbodige luxe zijn. Ander plus- en tevens minpunt: de extra lange aantrekkoorden van de heupband. Een elastiek om ze opgerold te kunnen houden zou prettig zijn.

Geschikt voor verschillende gebruikers

Een kinderdrager wordt vaak door meerdere personen gedragen. Bij Osprey hebben ze daar goed over nagedacht. Zo zijn de schouderbanden eenvoudig omhoog en omlaag te zetten, zodat de drager optimaal kan worden ingesteld naar verschillende ruglengtes. Van alle dragers die ik gezien heb heeft Osprey het meest makkelijke en snelle systeem hiervoor ontworpen. Het is even uitproberen welke positie van de schouderbanden voor jou het meest comfortabel is. Soms kan een paar centimeter omhoog of omlaag al uitmaken.

 

 

Hoe zit het kinderzitje?

Niet onbelangrijk, maar wel moeilijk om na te gaan: het comfort van het kinderzitje. Vraag je dreumes maar is wat hij lekker vindt zitten. Grote kans dat hij nog geen antwoord daarop kan geven en bovendien is zijn tolerantieniveau nog vrij hoog. Afgaand op het oog heeft Osprey een erg mooi ergonomisch zitje ontworpen.

Het zitje sluit mooi aan rond het lichaam van je kindje en je maakt het harnasje zonder veel gedoe aan de voorkant dicht. Bij andere kinderdragers die ik heb gezien is het een stuk meer gepriegel. Wel is het opvallend dat er niet heel veel extra ruimte berekend is: een flinke dreumes met skipakje aan zal je net aan vast kunnen zetten.

De binnenkant van het zitje is geheel voorzien van een zachte stof. Daaronder voelt het materiaal vrij stevig aan. Vergeleken met andere kinderdragers heeft de Poco wel het hardste zitje, maar de vraag is of je kind ook echt veel kussens nodig heeft. Het afneembare ?kwijlkussen? kan indien nodig gewassen worden.

Waar bij veel kinderdragers de zijkant vrij open is, is deze bij de Poco juist gesloten. Door het gaas aan de zijkant is het echter niet benauwend. Het voordeel van de wat hogere rand is dat je kindje niet opzij kan gaan hangen tijdens een dutje. Het nadeel is dat de rand wat hoog in de oksels zit als je kind z?n armpjes over de rand wil uitsteken. De stevige rand geeft wel een veilig en beschermd gevoel.

Zonnekap & Regenhoes

Osprey heeft in alle Poco dragers een geïntegreerde zonnekap met UPF50 zonbescherming. Je hebt de zonnekap dus altijd bij je en hij is ook vrij makkelijk uit het achtervak tevoorschijn te toveren. Aan de zijkant is de kap voorzien van gaas, wat voor wat extra schaduw en bescherming zorgt. Het inschuiven van de kap gaat helaas niet altijd even soepel. Een aantal boutjes aan de binnenkant van het zonnekapvak zitten soms in de weg. Hopelijk gaat dit probleem in een volgende versie snel verholpen worden.

Ook de regenhoes komt inclusief bij de Poco dragers. De hoes bedekt echter niet de hele rugzak: het ondervak blijft onbedekt. Ik weet niet of de gedachte is dat je dan in de stromende regen makkelijker bij je spullen kan komen? Ik zou toch even wachten tot het droog wordt.

Bergruimte

Alle Poco dragers hebben verschillende vakjes om je spullen in op te bergen. In het ondervak kun je de meeste spullen kwijt (luiers, reservekleding, eten en drinken). De totale opbergruimte van de Poco AG is 20 liter, in de Poco AG Plus past 26 liter en in de Poco AG Premium gaat maar liefst 39 liter  (dit is inclusief het afritsbare dagrugzakje). Alle modellen hebben twee steekvakken van gaas aan de zijkanten, een voorvak met rits en een stretch voorvak. De Poco AG Plus en Premium hebben nog een extra kras-vrij zakje voor accessoires en twee stretchvakken aan de zijkant van het onderste vak. Alle modellen kunnen worden gebruikt met een drinksysteem.

Op de heupbanden van de Poco AG Plus en Premium zitten zakjes met rits, met in een daarvan een spiegeltje om je kindje mee te bekijken (leuk voor onderweg!). In de iets simpelere Poco AG versie zitten de ritszakjes en het spiegeltje niet. Hier vind je op de heupbanden twee stretchvakjes. Op de schouderband van alle modellen bevindt zich ook nog een klein stretchzakje, voor bijvoorbeeld een mueslireepje. Op het verstelbare borstbandje zit een noodfluitje, maar dat is tegenwoordig eigenlijk al geen nieuwigheidje meer in de rugzakkenwereld.

Is de Poco AG een goede kinderdrager?

Ik vind van wel. Deze kinderdrager scoort goed op vele punten. Er is goed over het ontwerp nagedacht en je bent in alle gemakken voorzien. Het gebruiksgemak en draagcomfort is zeer goed, alhoewel dit laatste natuurlijk wel een beetje persoonsgebonden is. Ga de Poco AG dus vooral eerst uitproberen en je komt er vanzelf achter of dit ook voor jou de ideale kinderdrager is.

Op een rijtje:

Osprey Poco AG kinderdrager

geschikt voor: kindjes die zelfstandig kunnen zitten maar nog te klein zijn om zelf lange afstanden te lopen ( maximaal beladen tot 18 kg).
gewicht van de kinderdrager: 3,48 kg
afmetingen:  73 (l) x 38 (b) x 43 (d)


Pluspunten:

  • Stevig
  • Mooi zitje
  • Makkelijk dicht te maken harnas
  • Verstelbare voetsteuntjes
  • Geïntegreerde zonnekap
  • Inclusief regenhoes
  • Inklapbaar (plat te maken voor transport)
  • Veel opbergmogelijkheden
  • Makkelijk instelbaar
  • Comfortabel rugpand
  • Goed geventileerd


Minpunten:

  • Minimale polstering (al doet dat niet zo heel veel af aan het draagcomfort)
  • Relatief zwaar
  • Regenhoes sluit niet om onderste vak heen
  • Zonnekap schuift soms lastig in
  • Aantrekkoorden heupband zijn wat aan de lange kant

Tags